Торт «Пташине молоко» (без випічки)

Нам знадобиться:

  • вівсяні пластівці – 50 г
  • кукурудзяні пластівці – 40 г
  • шоколад гіркий – 120 г
  • вершкове масло – 150 г
  • цукор – 200 г
  • згущене молоко – 150 г
  • агар-агар – 3 г
  • яєчний білок – 3 шт.
  • вода – 150 г
  • ванілін – щіпка
  • вершки молочні – 70 г
  • цукрова пудра – за смаком

Спосіб приготування:

Насамперед, за кілька годин до приготування торта, треба замочити в сотейнику агар-агар в теплій воді. Карамелізувати вівсяні пластівці: просмажити на сковороді з товстим дном до появи легкого приємного запаху. Обережно, не перегрійте! Потім потроху всипати цукор (50 г) і додати масло (20 г). Сковорода до цього моменту буде вже добре розігріта. Масло і цукор відразу розплавляться і вийде карамель. Перемішати, щоб вміст сковороди рівномірно покрився карамеллю.

Висипати в миску карамельні вівсяні пластівці, додати до них кукурудзяні (якщо пластівці занадто великі, можна трохи подрібнити їх, поклавши в пакет і прокатавши качалкою).

Розтопити на водяній бані шоколад з маслом, що залишилося (30 г). З’єднати шоколадну суміш з сухою і ретельно перемішати. Викласти шоколадну суміш в застелену пергаментом форму (у мене діаметром 20 см), розрівняти, утрамбувати і відправити в холодильник.

Для суфле розм’якшене вершкове масло (100 г) збити зі згущеним молоком і ваніліном (приблизно 0,5 г) до отримання однорідної маси.

Поставити на плиту сотейник з агар-агаром, довести вміст до кипіння при енергійному помішуванні, агар розтопиться, почне густіти і пінитися. Висипати в сотейник цукор (150 г), знову довести сироп до кипіння і варити на середньому вогні до стану, коли крапля, падаючи з ложки, тягне за собою нитку.

Паралельно збити білки до стійких піків. Ємність з правильно збитими білками можна спокійно перевернути і вони не випадуть.

У збиті білки тонкою цівкою і весь час збиваючи ввести киплячий сироп. Маса сильно збільшиться в об’ємі і стане пишною.

Відразу ж ввести збите масло зі згущеним молоком, інтенсивно, але акуратно перемішуючи лопаткою. Вийде кремоподібна маса.

Відразу ж викласти суфле в форму з шоколадною основою і прибрати в холодильник до застигання. Суфле на агарі застигає практично моментально.

На цьому можна зупинитися, але можна покрити торт шоколадною глазур’ю чи збитими вершками (наприклад, у формі квіточок як у нашому випадку).

Ось і розріз торта. Суфле просто повітряне і неймовірно смачне.

Торт Пташине молоко

Смачного 😉

0 коментарів “Торт «Пташине молоко» (без випічки)Написати коментар →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *